tisdag 29 april 2014

En lättskött perennrabatt





 
 

Man får gräva ganska djupt, fylla på med jord, gärna utblandad med köpejord eller kompost så den blir lagom luftig. Om man sätter plantorna tätt, blir det mer rabatt fort - sen kan man dela och flytta.

Jag valde kalla nyanser blått o vitt, rosa o violett - riddarsporrar, mynta, stormhatt, geranier, vita varianter av löjtnantshjärta myskmalva, jätteprästkrage och en klätterros.

Sen kan man fylla på med köpeblommor i kanten, lobelia o annat för att fylla ut. Eller så sommarblomster men de brukar man få vänta till sensommaren på.

På hösten fyller man på med lök - påsk- o pingstliljor, pärlhyacint i grupper, scilla, tulpaner. Fast jag förstår inte vad de gör med lökarna nuförtiden - inte ens påskliljorna blommar om. Benmjölet till trots. Förr kunde man klämma ner lite påsklilja o de förmerade sig för varje år, nu halveras antalet blommor, i bästa fall.

Droppslang från vattentunna eller kopplad till trädgårdsslangen är ett måste!

Kunde inte låta bli att gräva fram en gammal bild innan timmerstommen reparerades... det blev många år utan trädgård, ja utan det mesta. Hur faen stod vi ut?

torsdag 24 april 2014

Sjöstället...

Som sagt, har man ingen sjö vid huset får man skaffa ett hus vid sjön.
Det här huset har jag sett i hel mitt vakna liv o nu äntligen är det mitt!
Förstås är det i ett väldigt renoveringsnödigt skick, men nåt ska man ju ägna semestern åt..

Här en bild på baksidan, eller sjösidan. Huset är från början ett soldattorp som lyxats till med förhöjt tak, övervåning o tillbyggnad med egen murstock, samt försett med gigantfönster och spritputs.



Här är utsikten från köksfönstret - med båthuset mitt i blickfånget! Det finns ett antal mer el mindre fallfärdiga byggnader på markerna, hönshuset kvalar helt klart in som bastu!



Tapeterna slet jag ner direkt för jag var så nyfiken på stommen o dess framtida kostnader...



Gavelfönstret på det som var yttervägg.


Flyttad innervägg...


Vad myrorna har för sig ska jag berätta en annan gång...