fredag 27 juni 2014

Loftbodens nya grangolv











 

Nu får granvirket torka över sommaren så ska det kunna läggas in i höst. Syllen åt norr är bytt och vi får se om det blir aktuellt med några lagningar. Har skaffat en nätt handyxa för att lättare kunna hugga bort rötskadat virke. Inser att vi genom åren bara slafsat på rödfärg i stället för att ta bort det ruttna och målat på friskt virke. Det såg väl ok ut, men inte bidrog vi till hållbarheten. Vill minnas att senaste strykningen på södersidan som sedan skymdes av gigantjasmin, gjordes i mitten av 70-talet...
Rödfärg är ett fantastiskt impregneringsmedel, men det finns gränser..

torsdag 19 juni 2014

Fler av Hultgrens bilder

Hultgrens bilder kan jag inte få nog av, måste dela med mig - det här är gästgiveriet i Stora Bona strax utanför Svinhult. Hultgren har fotograferat själva nedplockningen av huset 1930. De övriga bilderna är från 1902. Mitt hus - det som hör till skogsfastigheten, inte Boda alltså, byggdes i slutet av 1800-talet på en utäng tillhörig Stora Bona. Det fanns ett Lilla Bona också och jag tror att jag vet var stengrunden står.

När jag röjde i huset, hittade jag en rulle julklappspapper i en låda och skulle precis kasta den bland resten av skräpet men i stundens ingivelse, tittade jag inuti rullen - och - vad hittade jag väl där??







 
 
Jo, en stor karta över Stora Bonas samtliga ägor från tidigt 1800-tal. Det var en lång, lång rulle som hade gått sönder lite i högra delen så någon hade omsorgsfullt sytt små stygn med sytråd för att hålla ihop pappret. Och här kom jag och hade så när slängt alltihop! Sådana här kartor ska kanske inte alls finnas ute på gårdarna, utan i arkiv där de kan tillgängliggöras. Tänk så mycket klåfingriga människor har kastat genom åren! En gammal karta, pfhm, vad ska vi med den till!
 
På sista bilden ovan syns några väggmålningar från gästgiveriet. Notera också det fint profilerade överstycket som bildar ett litet krön över fönstret. Kanske är det en hylla?
 
Vad kan det ha stått på väggen? Något lagomt bibelord att ta med sig på vägen?
 
Gästgiverier måste ju ha varit fantastiska platser! Tänk, vilka möten, vilka historier som byttes? Skvaller, kunskaper. En lite större värld än kyrkbackens, med långväga människor, idéer, berättelser, kunnande. Den tidens jätteportal för allsköns information. Antagligen fanns det en hel del grafitti också.
 
Stockarna har säkert återanvänts någonstans, kanske i något fähus. Timmer kan bevaras i många hundra år om det sköts. Kyrkboden i Ingatorp lär vara byggd på 1400-talet om jag inte missminner mig. Den sköttes eftersom tiondet o annat värdefullt förvarades där.
 

 
Lilla Bona, som kan vara den grund jag hittat. Gammal ängsmark igenvuxen med gran. Har dock märkt ut vad som ska tas bort vilket skulle skett i vintras som ju inte blev någon vinter. Jag vill återställa hagmarken så att där bara växer större lövträd - en del ek, mest björk, så all gran ska bort, några tallar får stå och sen hoppas jag grannens hästar gör resten. Då kanske det kan bli så här vackert igen. Med krolliljor i dunklet.
 
 
Här är mitt hus som jag fortfarande inte vet vad jag ska göra med. Huset är välbyggt men utan moderna bekvämligheter. Fina detaljer inomhus, takmålningar, fina spisar, underbart stort kök, 7 eldstäder i godkänt skick. Ligger på en sandig kulle med vacker hagmark runtom, högt, fritt och soligt. Nu låter jag som en mäklare...
 
Skulle kunna bli en rar liten hästgård med 4-5 hektar bete (åker för vallodling, ängs- och hagmark, en liten lagård med fähus och loge, svinhus/ förråd och snickarbod. Skogen vill jag behålla...
 
 


tisdag 10 juni 2014

Vem har kissat i rabatten?!










Hur kunde det gå så här? Det växer så det syns...
Är det droppslangen?!