onsdag 14 augusti 2013

Mögellukt i textilierSolljus är det bästa, även om det bleker färgerna en smula. Försökte med nån kur bestående av bakpulver o vinäger men det luktade bara bakpulver, vinäger o unket mögel. Mattorna kommer från huset som följde med skogen, tanten har vävt dem själv och de är knappt använda. Men luktade lite, som sagt. Nu känner åtminstone jag ingenting av dem som ligger där mattor ska ligga, nämligen på golvet. Fukt sätter fart på det som luktar i mögelsporerna som visst inte går att tvätta ur. Tvätt lär vara meningslös. Tvättade dock en av dem i sjön, med såpa på berghäll med rotborste, på tvären så att färgerna inte blöder och den luktar förstås såpa nu.


2 kommentarer:

 1. Hur länge ska de ligga i solen för att lukten ska försvinna? Det låter väldigt lättsamt tillvägagångssätt.

  SvaraRadera
 2. Jag vet faktiskt inte. Det kallas tydligen för naturlig ozonering och beror väl flera faktorer. De molekyler som innbär lukt, kopplas ihop med ozonet. Det bästa är nog att hänga upp dem o vända på dem ibland. Mina låg ju i gräset o det blir ju alltid fuktigt på marken.

  Jag hade dem ute i några dagar, men tyckte nog att lukten (den värsta) försvann rätt snabbt.

  Tråkigt nog kommer den nog tillbaka om de blir fuktiga, sitter i sporerna.

  Allt enligt Danuta, förstås! Så här skriver hon:

  "Danutas tips: Du gör helt rätt! Solens UV-strålar kallar folk inom saneringsbranschen för "naturlig ozonering", ergo luktsanering. Kanske ännu bättre om de hänger på ett klädstreck eller över stolar så blåser det igenom. Också lite hederlig piskning. Mögelsporerna blir du aldrig av med, men om du ser till att förvara mattorna så torrt du kan aktiveras de inte.

  SvaraRadera