onsdag 5 november 2014

Gjort slut med Gård&Torp


Ja, nu har jag gjort slag i saken. Har länge tyckt att jag läst en gammal tidning, samma slags hus o miljöer återkommer med besvärande regelbundenhet. Alltfler artiklar handlar om pyssel eller har den här Gysinge-slängiga stilen med samma likgiltighet för djupare kunskap och samma fäbless för det pretentiöst tramsiga. Allt mindre läsvärd, allt mer ytlig och självreproducerande. Det finns just inget att lära, inget att engageras av, bara igenkänning - samma tapeter, samma färger, samma stereotypa miljöer. Den ger knappast en rättvisande bild av vårt bebyggelsearv. Jag har läst tidningen sen starten och kan konstatera att man ibland skriver om samma hus.

Droppen kom när jag av en händelse hittade en webbartikel som Slussen i Stockholm, skriven av en person som inte hade den blekaste aning om vad Slussenfrågan handlat om de senaste åren. Jag frågade chefredaktören om meningen med tilltaget att välkomna den avbrutna processen, men hon försvarade bara sin redaktör, vilket väl iofs är hedervärt. Men hon försvarade även tidningens åsikt vilket är bottenlöst dumt och okunnigt.

Men nu får det vara slut - det är mycket roligare att läsa bloggar skrivna av folk som vet vad de håller på med och som vet vad de vill dela med sig av och varför!

14 kommentarer:

 1. Det var ord och inga visor! Du har väl Byggnadskultur, Sv Byggnadsvårdsföreningens ridskrift som kommer 4 ggr/år? Förutom bloggarna då ;-)

  SvaraRadera
 2. Självklart är jag medlem i Byggnadsvårdsföreningen och finner Byggnadskultur betydligt mer läsvärd!

  Och jo, ord o inga visor. Har aldrig gillar livsstilsmagasin, shabby chic o pyssel. Nu blir det kransbindning i nästa nummer har chefredaktören lovat o då brast nånting hos mig...

  Men i huvudsak handlar det om att tidskriften har stagnerat och blivit ytligare än den var. Det kanske ändrar sig.

  SvaraRadera
 3. BrT - vilken fin dörr - har du mer att visa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag nog! Finns i södra Östergötland, så det är nog inte så långt emellan.

   Radera
 4. Ingen blogg el Instagramkonto el nåt?
  Känner till södra Ö-götland ganska bra så jag skulle också vilja titta irl om det går. Finns fantastiska miljöer där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gunnarsbo i Ydre. Du är välkommen!
   Jag ska börja skriva om färg i min sons blogg gorlinge.blogspot.se men har ingen egen. Är inte så aktiv i den världen. I mitt Instagram har jag bara familjekontakter. På facebook följer jag byggnadsvård Q.

   Radera
 5. Oj, inte så långt från Huset som ropade! Vi hade kunnat bli grannar.
  Kommer gärna o hälsar på.
  Görlingebloggen är en favorit!

  SvaraRadera
 6. Alarp, vid Sommen.
  http://bodanorregard.blogspot.se/2011/10/huset-som-ropar-eller-skamliga.html

  SvaraRadera
 7. Vi kom hit till Asby udde 1980 och redan då stod det tomt. Många har velat ta hand om Alarp men ägaren ville inte sälja, inte ens till brorsbarnen vars farfar och farmor bott där. När det nu såldes gick det tyvärr till en som inte är ett dugg intresserad av gamla hus, men äger flera...

  SvaraRadera
 8. Jag vet... försökte toppa hans bud men det var utsiktslöst, han ville åt marken. Försökte få köpa husen men det gick inte heller.
  Drömmer fortfarande om den gården, hade passat oss perfekt o huset gillade mig.
  Åkte förbi o såg att han iaf gjort ngt åt taken på ekonomibyggnaderna o åtgärdat undantaget som var i riktigt risigt skick.

  SvaraRadera
 9. Jag kan tipsa om Kloka hem, en ekologisk inredningstidning :-) den håller mer standard, även om den inte är helt inriktad på byggnadsvård. Men giftfri inredning!

  Det sista året var jag rätt trött på gård och torp, känns mer som att artiklarna var anpassade till reklam i tidningen...

  SvaraRadera
 10. Tack Sara, det ska jag kolla upp!

  SvaraRadera