onsdag 26 augusti 2009

Koralstugan

Koralstugan blev riktigt fin, fast dörrarna ska målas gula. Speglarna har dessutom spruckit varför all färg måste bort, måttligt kul.


Cementgolvet till förra ägarnas bil fick bli grundmaterial i denna terrass!

Paneler

Så här deprimerande såg det ut i maj, men lite kul var det att vi hade rätt i antagandet att huset är byggt så här från början, i en och en halv våning i slutet av 1700-talet.
Den ockragula färgen blev väldigt skum, alltför mkt grönt, skulle vilja ha en brunare och ljusare ton. Ska försöka blanda till något för detta ser hemskt ut.

Lite avkoppling har det väl blivit, åtminstone ser det så ut. Dunkandet i väggarna denna sommar började inte förrän vid kvart i åtta. Vi grillade faktiskt flera gånger i somras.






Nya, stående paneler i nederkant, handsmidd spik och sen en väldig massa målning, vad kul det ska bli! På de ställen panelen varit nerplockad har vi spikat upp papp.



Möblerat i Koralstugan




Ganska trivsamt, får se om det blir något schablontryck på väggen.































Öppna spisen som just är en öppen spis numer, inte en rörspis.

torsdag 13 augusti 2009


Och så här blev det sen - nytt och gammalt verkar trivas rätt bra ihop?
Nu kunde vi laga mat för första gången på över ett år. Var vi trötta på grillat? Föredrog vi konserver till slut? Nu har det stekts isterband och bacon så flottet sprutat.
Ugnen är en kombinationsugn, dvs har såväl vanlig ugn som mikro, praktiskt när det är ont om plats. I detta kök får vi tänka lite "båt" med smarta lösningar för allt man behöver i ett kök men inte vill ha framme eller i stora förvaringsutrymmen.

Så här har man murat upp den nya delen, i lättklinker, ett material man säkert använt om man haft tillgång till det. Eller är det galet, måste det vara tegel?
Järnspisen pensionerade vi, den var sprucken på flera ställen och hade kostat nästan lika mycket att renovera som en ny.

Blivande spis


Här är såväl bakugn som övrigt av spisen borta och ny ska muras upp. Bakugnen hade rasat och tryckt ut timret en duktig bit.

Tapetlager


Här fanns ett antal tapetlager under pärlsponten. Det måste nog ha varit rysligt flott med hyvlade bräder i en sån liten stuga. Och med en sån ärtig färg!

Pärlsponten


Det är egentligen ingen vanlig pärlspont utan en handhyvlad bräda med något slags pärla. Färgen har varit lindblomsgrön, tunt målad linoljefärg som mörknat i hörnen. Man ser var de suttit och gnidit sina flottiga skalper mot väggen och var klockan eller lilla bilden suttit.
Jag vill inte måla över utan tänker prova att behålla den - inte mycket kommer att synas när hyllorna är på plats. Kanske kan man göra ytan lite mer glänsande med äggoljetempera?

Golvkonstruktionen


Här är det grävt ner till urberget, sedan grus, sedan metallnät, leca, fuktspärr och på det ett nytt golv. Borde kunna hålla ett tag.

Salen är målad


Vågade inte använda limfärg som man ju aldrig vet hur den blir. Det fick bli linoljefärg och usch vad det sög, i såväl bokstavlig som bildlig bemärkelse.
En djurgårdare har redan sovit här.

Lerklining


Förberett för lerklining i Koralstugan.

Om jag hade vetat exakt hur jobbigt det var att kasta upp den där leran hade jag nog spikat gipsplattor överallt. Nävars, men jobbigt var det. Två lager, ett med halmboss från grannen, ett utan och sen utjämning med sleven.

Halltak


Här syns det att man fyllt ut urfasningen för innertak. Kanske bodde här en lång person?

Hallen


Även hallen får nytt golv med samma konstruktion. Pärlsponten tänker vi ta bort, har aldrig gillat pärlspont... Gillar hålkälslisterna och övre hallens breda golvbrädor blir bra som tak. Vitlimningen håller och man kan se ett mörkare grått lager under. Här tänker vi lerklina väggarna så småningom.

Hantverkare


Våra duktiga hantverkare! Här ser man även grunden. Vi har sänkt marknivån, avlägsnat cementfoten runt stengrunden och har rekommenderats att behålla den som kallmur, dvs ingen kalkputs.

Hanverkarna är knutna till Qvarnarps byggnadsvårdsförening i Eksjö.

Grunden


Ack ja, mycket var genomruttet och frågan är vad vi ska göra med köksgrunden. All jord har tagits bort från kökssidan och berget ligger idagen. Känns som om vi blottlagt något som inte borde blottläggas, skelett kanske. Trädäck känns inte riktigt ok, men kanske går det att åstadkomma något snyggt. Hursomhelst, här grävdes all jord bort, sedan ett lager makadam, sedan leca och en ångspärr så att ingen fukt någonsin kommer i kontakt med träet. Känns inte helt rätt, men vi måste ju rädda huset för åtminstone en tid framöver. Är det ok att göra så här? Om Karl Johan Johnsson som var den siste att bruka gården hade kunnat, hade han nog bytt sitt jordgolv mot den här konstruktionen. Vi träffade f.ö. två av hans barn som i hög ålder kom för att återse sitt barndomshem någongång på tidigt 70-tal. De grät, båda.

Trädfällning


Loftboden blev av med sina uppvaktande träd och marken fasades av för viss lutning bort från byggnaden. Att byta syllar och kolla golven får bli nästa pilsner. Kanske vinner vi på något lotteri?

Halva sommaren och ett par splitter nya glasögon fördärvades av att ta rätt på allt ris, all eldningsbart virke, sågning, huggning och stapling.

Men nu är det varmt i spisen! Körsbär är också alldeles förträffligt att röka med. I klotgrillen.

När vi ändå höll på...


...kunde vi lika gärna gräva upp hela framsidan för nytt avlopp - det gamla var från 60-talet, helt olaglig och icke-fungerande stenkista! Nitisk, nyutexaminerad miljöinspektör gav inte vår grävare en lugn stund.

Nytt avloppssystem krävde så småningom ny brunn, av ovan nämnda skäl. Gissa vad brunnsborraren hette - Inge Snygg!! Det är sant, jag har sett hans namnteckning och de andra gubbarna verkade helt avtrubbade när de refererade till honom.

Vid det här laget insåg vi att vi nog hade fattat en annat beslut den där sommaren när vår duktige snickare lyfte på en panelbräda, antagligen hade vi sålt eländet till någon romantisk dansk!

Nu börjar det likna något


Många pengar senare... Här syns en del av de mindre trevliga sidorna med renovering - allt j-a skräp som måste skyfflas iväg någonstans!

Här syns tydligt hur mycket timmerväggen förskjutits av den nerrasade bakugnen. Här har det även runnit in vatten från det som senare visade sig vara en berghäll med 20-30 cm jordlager, rakt in under köket! Det förklarar all fukt och allt mögel! Köket hade stampat jordgolv fram till 1950 och det fungerade säkert bättre. Antagligen hade de givit upp efter ett antal golvbyten, något som var rätt frekvent förekommande i forna tider. När golvet bröts upp, var timret i princip på väg att bli pulver...

Bred pärlspont


När masoniten revs i köket hittade vi bred pärlspont i varierande bredder, hålkälade taklister. Innertak har man tydligen inte brytt sig om för kammarens golvbrädor utgör tal och är vitlimmade. Under pärlsponten finns ett antal lager tapet. Notera också att man målat gul färg på panelen för att markera det dörrfoder man spikade över. Dörrfodret i överkant är samma trästycke som den hålkälade taklisten, även i hallen. Målade i mörkt brunt i såväl kök som hall.

Masonitkök


Köket i stora huset förseddes med masonit i väggar och tak på 50-talet, spiskåpan revs. Köksinredningen byttes under 60-talet.

Golvrivning


De breda golvbrädorna plockades ut och golvet hade inte varit rört sen stugan byggdes. Fyllningen bestod av ett lager björknäver och något slags lerklining med mycket boss. I övrigt verkade det mesta friskt. Golvet var tack och lov väldigt glest spikat.

Koralstugans norrsida visade sig vara i riktigt dåligt skick varför ca 60 meter stockvarv inklusive syll fick bytas.

Sned timmerstomme


Huset är snett och vint och det får det gärna vara. Men den nedrasade bakugnen tycker ut timmerväggen och det måste åtgärdas.

Koralstugan


Lilla stugan från ca 1850 före restaurering. De tidigare ägarna (1950-1961) ville ha ett hus till sin bil...

Ett svart hål skapas


Så här fint såg det ut innan vi började lyfta på bräder, sticka in vassa föremål i stockarna och oroa oss...

Ett svart hål skapas



Så här fint såg det ut innan vi började lyfta på bräder, sticka in vassa föremål och oroa oss.