fredag 6 augusti 2010

Gysinge??Vi har haft en härlig sommar, målat med våra vänner blinningarna. Men vi har hunnit med annat också. Vilat, badat, fiskat, umgåtts med besökande vänner. Hundarna har haft det skönt - den minsta ville aldrig gå in, hade sina ställen i sandhögar och buskar och den största skulle bada varje dag. Hon började tom simma.

Min irritation över Gysinge AB tilltar alltmer. Med full respekt för tf Guru Hr Gudmunssons genuina intresse för byggnadsvård och den insats han gjort, anser jag att Gysinge fått en alltför dominerande roll. Snart ser varenda stuga ut som i Hr Gudmunssons värld, samma färger, tapeter, mattor, gardiner föremål… Dessutom kommer det mesta från Gästrikland och kanske inte alls passar i andra delar av landet. Dessutom tvivlar jag på att hans uppfattning alltid är den rätta. Det finns fler byggnadsvårdare i Sverige. I Gysinges produktkatalog – sådana brukar man få gratis, men Hr Gudmundsson tar duktigt betalt och på köpet får man byggnadsvårdsmysporr i form av bilder och prettotexter - finns en rad fel och tveksamheter. Bland annat hävdar han att hans egna produkter är överlägsna alla andras och sånt kanske man kan hävda i en katalog, men samma information finns ju i hans böcker. Det grundläggande felet med katalogen är att det är oklart vad som är produktreklam och vad som är redaktionellt material.

När det gäller limfärg som jag ju bekantat mig med i sommar, kan man läsa att en limstark färg kan göras svagare genom att spädas med vatten! Man behöver inte vara något snille för att inse att proportionerna mellan lim och krita/ pigment inte ändras oavsett vattenmängd. Det är helt klart viktigt att en andra strykning – eller stänk eller schabloner görs limsvagare och detta kan bara åstadkommas genom att tillsätta mer krita/ pigment. Annars kan färgen flaga.

Nä, ta gurun Hr Gudmundssons publikationer med en nypa salt och uppsök för all del andra ställen än Gysinge som säljer liknande produkter. Det börjar bli ganska gott om dem. Själv bojkottar jag Gysinge fullständigt men köpte faktiskt en skomakarlampa där i våras bara för att finna att Lennart i Kvarnarp hade en riktig, gammal…

Gysinge är numer ett blomstrande företag som drar in stora summor till sin ägare. Köp inte deras grejer utan uppsök lokala hantverkare och i den mån de inte kan eller förstår sig på gamla tekniker – se till att omvända dem. Många yngre hantverkare har börjat förstå att de gamla teknikerna faktiskt står sig rätt bra, liksom de gamla materialen.

2 kommentarer:

  1. På'rom bara! Göran Gudmunsson skrattar hela vägen till banken!

    SvaraRadera
  2. Bra inlägg. Jag håller med dig till fullo. Gudmunsson och hans Gysinge har VÄLDIGT många pekpinnar. Vi har varit där, läs inlägget här http://torpetberget.blogspot.com/2010/07/gysinge.html
    Mycket var hiskeligt dyrt så vi fortsätter nog att handla i vår favoritaffär Ovolin i Örebro.
    Stina

    SvaraRadera