tisdag 20 september 2011

Torrt, torrt el hur göra en takad uteplats?
Ja, så här blev lärkplanken. De var alldeles röda först, men grånade märkligt snabbt. De har också släppt ifrån sig lite kåda, något som förundrade de två kattungar som fanns detta vara en utmärkt plats att leka, sola och sova på.

Men - vi som lessnat på partytält av olika grad av kvalitet och drömmer om en plats där det ALDRIG REGNAR, vare sig vi bara vill sitta på våra dynor eller måla nåt eller kanske ha ett gäng gäster som inte behöver springa in o ut i husen hela tiden - hur ska vi tänka? Går det att få till en enkel konstruktion som inte ser ut som en otillbörlig utväxt? Den måste ju inte utgå från huset?

Tanken är att vi ska bygga en mur av en del av all den sten (det är ju Småland, gubevars!) vi fått upp, runt golvet. I bortre delen (mot flaggstången) ska det planteras ngt tåligt, ölandstokar kanske? Förslag? Det finns inte mkt jord o dessutom finns där askrötter. Ett par askar borde kanske fällas också. Kanske blir det också ngt som klättrar (inte på huset, men i anslutning), kaprifol antagligen, tålig, snabbväxande o doftande.

Men regnet, regnet, de där fånskurarna som bara blöter ner lite för att sen upphöra, hur få till en plats där det inte regnar? (Gå in, kanske??) Några tips?

3 kommentarer:

  1. Ja, om du är ute efter något gult kan du kanske titta på buskhyperikum. Har själv inte sett den "live", men den kanske är roligare än ölandstok? (Förlåt, du kanske gillar just token?) Annars är visst häggmispel en trevlig häckväxt vad jag förstått. Finns också kopparhäggmispel som har vacker rödaktig färg.

    SvaraRadera
  2. Jag tänkte också på smällspirea, gul- eller rödbladig.

    SvaraRadera
  3. Spirea, blir det inte väldigt mkt rotskott? Det här är dessutom zon 4 nästan. Ska absolut kolla buskhyperikum, aldrig hört talas om. Färgen är eg inte intressant, huvudsaken är att det blir en liten vägg som avgränsar plankplatsen från gräsmattan. Ölandstok har vuxit på platsen tidigare (med ca 2 dm jord) o tycks överleva det mesta - stränga vintrar, tork-torka. Annars är den väl inte jättekul, men blommar gör den hela säsongen.

    SvaraRadera