tisdag 3 maj 2011

Hagelsrums Handtryck
Denna vackra bård skulle väl bli fin i vår hall? Även om den är lite väl elegant för en simpel stuga som vår, är den från tiden och trakten. Den har suttit i Vita Havet, en vacker gård en Carl Gustaf Hedberg lät bygga 1798-99 som en inspektorsbostad till den masugn han hade köpt. Här handtrycks numer tapeter från 1800-talet, även på beställning. Bilderna har kommer från deras hemsida - med samtycke förstås.

www.hagelsrumshandtryck.se/


Vår hall skulle kanske bli fin i rosa och grått, som tanken var? Vad skulle alternativet vara? Brandgult?

Nu lutar det mest åt att vi river pärlsponten i trapphuset o ersätter den med samma panel som i köket, dvs ett slags ålderdomlig, handhyvlad "pärl"spont, stående i trappen och stående till fönsterbänkshöjd.

6 kommentarer:

 1. Klart det ska vara rosa och grått! Jag vidhåller! :-)

  SvaraRadera
 2. Ja, det är snyggt va?
  Hur mkt gulockra hade du i din rosa färg? Blir den för kall med bara bränd terra? Men då bör man kanske undvika kallgrått som jag tänkt ha i båda hallarna. Den nedre ska gå i lila-grått-brunt-blått. Knepig övergång blir det.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att det ofta gifter sig fint mellan pigmenten när man jobbar med naturpigment. Även när man har många färger.
  Ren terra blir kallare, men det är också mycket vackert. Den går finfint till kimröksgrått!
  Jag hade 5% (av totalvikten) bränd terra och knappt 2% gulockra, brutet i vitt. Det är kraftiga pigment.

  SvaraRadera
 4. Himla bra blogg du har! Jag har skummat igenom det mesta du skrivit ikväll. Jag är allra mest intresserad av den lilla stugan- Koralstugan- eftersom den liknar mitt torp ganska mycket. Kul att se att ni gör det så fint, jag blir inspirerad och får lite nytt mod! : )

  SvaraRadera
 5. Men gu´vad fint! Definitivt! Även om det är ett enkelt torp så kan det ha hänt att de innan har använt sig av mycket färg. Vårt hus har varit bebodd av en målarmästare uder förra sekelskiftet och i köket hittade jag en målning i caput mortum. :) Kör på tycker jag, och även om det kanske inte var så vem har sagt att det inte kan bli? Det går ju inte att återkonstruera allt hur det såg ut. Traditionella färger går alltid hem. :)

  SvaraRadera
 6. Tack för de glada tillropen TorpSara o Lotten! Jag gillar färg, kommer alltid hem med nån påse pigment eller nån liten tub konstnärsfärg, men jag har svårt att bestämma mig.

  Katrine - Caput mortum har jag självfallet...o tänker använda till dörrarna i hallen. Jag får väl pröva mig fram. Visst kan det bli en kaxig liten bonnastuga, detta, o det kan det nog ha varit lite här o där, men inte utanpå. I trakten finns så gott som inga utsmyckningar alls på husens utsidor, därför vågade jag mig bara på ett litet enkelt krön ovanför ytterdörren. Man fick inte sticka ut här i fattiga småbrukarsmåland. Men inomhus kunde man nog komma loss ordentligt vilket ju praktfulla tapeter visar. Och färger.

  SvaraRadera