onsdag 20 april 2011

Baksidan med allt och lite vankelmodHär är vår kökssida som den nu sett ut i två år... 40 cm jord skrapades bort och blottade berget som kändes väldigt naket o utsatt på nåt vis. Berget sluttar lätt in under huset vilket nog kan förklara de ständiga golvbytena. Till slut gav man upp o körde jordgolv. Det golv som togs bort nu var i princip mer papper än trä...

Alltnog, här ska byggas ett plankgolv o tanken var från början att låta det ligga så nära berget som möjligt för att liksom inte göra så mycket väsen av sig. Vi vill ju inte ha villadäck precis. Sen skulle vi mura upp en mur i natursten på hitsidan (där gräsmattan börjar) eftersom det är en höjdskillnad på 50 cm. Plantera nåt slags tåliga buskar (ölandstok? vad mer kan man tänka sig?) för lite inramning. Här skulle vi då få en skyddad uteplats i anslutning till köket som inte skulle kännas trädäcksaktig. Trät blir lärk som är torkad och klar.

I bortre ändan syns det som en gång var ett potatisland... det blir nu av den upphöjda sorten, förhoppningsvis med annat än ogräs o jordgubbsrevor (plantera aldrig jordbuggar...)

Emellertid.... nu har jag börjat tänka om - tänk om man iaf skulle ha ett upphöjt "golv" i samma nivå som köksgolvet o därmed slippa trappa? Tänk om det inte skulle störa så mycket om detta golv i stället kom i samma nivå som gräsmattan? Att nivåskillnaden i stället bleve i bortre delen, på vägen ner mot loftboden med nåt litet trappsteg? Det kanske skulle bli mer ombonat o kanske inte alls se ut som ett villaträdäck?

Hmmm, jobbigt att inte kunna bestämma sig...

4 kommentarer:

 1. Jag och mitt trötta huvud hängde inte med i resonemanget riktigt..
  Men det jag hängde med på var "trädäck"
  Jag själv tror man ska passa sig riktigt noga för såna anordningar på så fina hus som ditt :)
  Visst, så länge man inte bygger in det i husets konstruktion på något vis så spelar det ju egentligen ingen roll...

  hm..

  SvaraRadera
 2. Jag tycker om berghällar framför äldre byggnader, från en tid då man byggde på hälleberget för att det var fast grund och pga att odlingsbar mark var dyrbar. De påminner om något svunnet och snacka om lättskött. Vore jag du skulle jag absolut inte göra ett alltför stort trädäck.

  SvaraRadera
 3. Tack för råden, tycker inte heller att det där m trädäck hör hemma här, därav tanken att låta planken sluta an mot grässvålen åt alla håll så skulle man inte uppleva det som trädäck, utan bara som ett annat slags "mark". Det blir lärk, vackert grått o nästan som sten.
  Men att behålla det kala berget är omöjligt - det finns ju inga lavar el nåt på, ser bara kallt o dött ut, som något som inte ska vara blottat. Vi skäms nästan lite när vi tittar på det....

  SvaraRadera
 4. jag har alltid gillat tanken på att istället för trädäck(för det känns lite mkt förort ibland)göra en uteplats av tegelstenar, som ett golv i ett växthus ungefär. Det _kanske_ inte passar till en röd stuga men känns ändå inte onaturligt.

  SvaraRadera