torsdag 14 april 2011

Eldstadsmysterium
Vad har hänt här? Den vackra spisen med sin vackert svängda fris är plötsligt en kantig, klumpig uppenbarelse. Det var nåt med putsen, proffsmuraren gillade inte högersidan på den nyrestaurerade spisen så han rev allt när han egentligen bara skulle lägga på ett lager finputs.

Chocken var obeskrivlig, tur jag hade bilder... nu ska den vara återställd o garanterat omöjlig att placera värmeljus på!

Bilderna kanske inte riktigt gör problemet rättvisa, men tro mig, skillnaden var slående. Detta är alltså kammaren ovanför köket som står på tur att bli lerklinad, älskar det materialet, slabbigt att hålla på med - visst - men vilken vacker levande yta det blir o välisolerat. Det är det jag gillar bäst med de gamla teknikerna, att det blir vackert o att det fungerar långsiktigt. Man ska inte förakta sekler av trial and error.

3 kommentarer:

 1. Spisen är verkligen fin. Det är konstigt att muraren var tvungen att riva ner allt men kanske hade hantverkaren lagat med ett för svagt bruk om det innehöll krita. Tycker inte det ser ut på fotot som om man skulle behöva riva allt men det är ju svårt att säga.

  SvaraRadera
 2. Muraren rev inte ner allt bara det som gick att plocka ner för hand utan verktyg.
  Det går ej att lägga en finputs på ett mjöligt och svagt lerbuk underlaget ska vara starkare än ytputsen.
  Och muraren vill inte ta några genvägar då hans hantverk är menat att finnas för all framtid:)

  SvaraRadera
 3. Proffsmuraren gjorde det han måste, det förstod jag ju o resultatet blev bra till slut, tack för det! Men det tog en stund innan jag fattade vad som var fel.

  SvaraRadera