fredag 15 april 2011

Hallen nu senast


Stilstudie av My Hero Lilla Gubben i full action
med munkorg och allt!
Vi rev tretex med Duros stänktapet m tillhörande bård (pappas o mitt storverk på 80-talet), under ljusblåtapet med liten bård i vitt o brunt, under blomtapet från 50-talet. Under tretexten fanns samma tapeter som i nedre hallen - överst otroligt ful björkimiation, brunt mönster, svart blom på brun botten, blå geometrisk blom på brun botten. Det mesta fick stanna på väggen men bitar sparar vi till husdokumentationen.De blå masonitskivorna i trappräcket ryker, o ska ersättas av fyrkantiga pinnar, den låga höjden på räcket behåller vi. Ingen går i sömnen, vad vi känner till, i alla fall inte samtidigt.Takbrädorna var inte spontade, inte spikade, bara låg där. Nu är vinden fylld med sån där mysig cellulosafiber, man kunde inte påstå att det var särkilt mycket sågspån kvar däruppe.Rosa färg, hmm, törs man ha det? Tål att tänka på. I så fall, vilken färg på fodren? Blått blir förfärligt, men kanske brunt? Grått?Städat o klart i övre hallen...Hallen åt andra hållet, här ser man något jag inte tänkte på när vi rev tretexen - det vita i nederkant. Det måste undersökas.Inte för att hon har ett dugg med saken att göra, men måste bara plocka in Lady Sadie, 15 år på promenad i grannbyn.När jag värmde bort den hiskeliga bajsfärgen jag använde för 20 år sen eller så i ett försök att efterlikna träfärg... kom denna röda färg fram. Det måste vara äggoljetempera som gått in i träet för den går inte att värma bort. Kan nån hjälpa mig här, kan det vara så eller vad är det i så fall? Jag kan väl knappast behålla den, hade tänkt måla väggarna i potent kobolt...

Hemfärden krävde snöskovel, helt förfärligt...det var ju mars, snöfritt o fint o så kom det 40 cm snö, så onödigt.

7 kommentarer:

 1. Åh va kul ni verkar ha! (på riktigt alltså)
  Vad underbart att det är så pass orört!!
  Vi har inte haft anledning att ta bort så många innerväggar för att se vad som finns närmast stockarna.. men där vi har gjort det har vi hittat gamla tapeter osv..
  Så jäkla nyfiken jag blir på vad som döljer sig på alla andra ställen i vårt hus nu när jag ser dom här bilderna!

  SvaraRadera
 2. Vårt kök är rosa och grönt! Bränd terra som pigment i det rosa, med lite gulockra och så grönjord på foder och lister. Klart vackert jag lovar!

  SvaraRadera
 3. KUl?? Njaeee, jo, det är himla kul att se vad som finns under, men när man sett det är det mest jobb av den mer vidriga sorten kvar. Gissa vad man snyter ur näsan sen!

  Jag har funderat på bränd terra o tror det kan bli fint, men fodren...rosa o grönt är säkert jättefint i ett kök, men inte i en hall, väl? Hallar är kalla genomgångsutrymmen o bör vara rätt enkla, möjligen lite stänk på väggarna. Tror mer på grått el kanske gråbrunt. Får väl skrapa lite på fodren o se vad de kan ha haft för färg. Nedre hallens foder har varit mörkt gråbruna o samma färg har man använt i lilla stugan till hallens foder.

  SvaraRadera
 4. TorpSara, har du nån länk till ditt fina kök?

  SvaraRadera
 5. Ja titta här, i slutet av albumet har du resultatet! :-) http://picasaweb.google.com/diskoper/LerklinBilder#

  SvaraRadera
 6. Haha.. Skrattade högt när jag läste om makens munkorg! :D

  Kul att följa ditt arbete. Och jag lovar att sitta och njuta lite i solen i påsk och tänka på ditt råd, inte bara slita.

  SvaraRadera
 7. Då du verkar fundera på färg, kan jag ge ett tips, Fired earth har tagit fram en färgkollektion tillsammans med National Trust i England, skalan passar bra till vår historia...

  .Lennart

  SvaraRadera